Donnerstag, 2. April 2009

G-20 Zirvesi başladı

http://ha-ber.net/index.php?option=com_content&task=view&id=3468&Itemid=0


Erdoğan, Obama ile görüştü

İngiltere'nin ev sahipliği yaptığı G-20 Zirvesi, başkent Londra'da yoğun güvenlik önlemleri arasında başladı

g20-basl-b.jpgZirveye katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ve Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende ile ayaküstü gerçekleştirdiği ''mini zirve'' sırasında, G-20, küresel ekonomi ve NATO konularını görüştüğü öğrenildi.

Bu arada Türkiye'nin G20 zirvesinin teknik düzeydeki hazırlık toplantılarında bürokratları ve bakanları aracılığıyla zirvenin sonuç bildirgesinde yer alması talebiyle ilettiği hususların büyük kısmının sonuç bildirisinde yer alacağı belirtildi.

Bunların arasında, Uluslararası Para Fonunun (IMF) fonksiyon ve bütçesinin genişletilmesi, bu bütçenin kullanım alanında genişleme sağlanması, yapılacak yapısal değişiklikler, G20'nin yapısal durumu ve geleceğiyle ilgili önerilerin bulunduğu ifade edildi. Türkiye'nin ayrıca korumacılığın dünya ekonomisine zarar verdiği konusundaki görüşünü de G20 liderlerine ilettiği kaydedildi. Bu konularda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da liderlerle yaptığı görüşmelerde dünyadaki ekonomik krizin çözülebilmesi için bu değişikliklerin hem G20 hem de IMF düzeyinde gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladığı belirtildi.

Başbakan Erdoğan'ın ayrıca ABD Başkanı Obama ile Türkiye'ye yapacağı ziyaretle ilgili kısa bir konuşma da yaptığı bildirildi. Erdoğan'ın Obama'ya, kendisini Türkiye'ye beklediklerini söylediği, Obama'nın da bu ziyareti gerçekleştiriyor olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdiği ifade edildi.

Bu arada Başbakan Erdoğan'ın sabah Avustralya Başbakanı Kevin Rudd ile bir görüşme gerçekleştirdiği açıklandı. Başbakan Erdoğan'ın zirveye katılan IMF başkanıyla bir görüşme gerçekleştirmesinin beklendiği bildirildi.
g20-basl-b1.jpg

KÜRESEL HAREKETTE YENİ UZLAŞMA

g20-basl-c.jpg

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, G-20'nin küresel krize karşı ortak hareket konusunda, yeni bir uzlaşmaya vardığını bildirdi.Brown, G-20 Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, hedge fonların küresel bir denetime tabii tutulacağını, bankaların gizlilik kurallarının ise sonuna gelindiğini söyledi.Yeni mali önlemler konusunda detaylı bilgi vermeyen Brown, G-20 ülkelerinin bugüne kadar görülmemiş şekilde, en büyük ekonomik teşvik paketlerini uyguladığını ifade etti. Brown, G-20 üyesi ülke merkez bankalarının, genişleme politikalarını sürdüreceğini belirtti.

G-20'nin zor durumda bulunan ülkelere yardım için Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'na 1 trilyon dolar verme konusunda anlaştığını kaydeden Brown, G-20'nin, dünya ekonomisinde gelişmekte olan ülkelere daha fazla söz hakkı verilmesi konusunda anlaştığını bildirdi. Brown, ''G-20 ülkeleri, IMF'ye 500 milyar dolar daha destek verme taahhüdünde bulundu. G-20 ülkeleri, gelecek 2 yılda ticaret finansmanında 250 milyar dolar desteği vaat etti'' dedi.

OBAMA ZİRVEYİ YAPICI BULDU

G20 zirvesine katılan liderler, zirveyle ilgili görüşlerini basın toplantısında açıkladı.

g20-basl-d.jpgABD Başkanı Barack Obama, katıldığı ilk uluslararası zirve olan G-20'yi yapıcı buldu ve küresel ekonomik iyileşme çabaları açısından bir dönüm noktası olarak değerlendirdi. Obama zirvenin sonunda düzenlenen ve dünyanın dört bir yanından gelen gazetecilerin katıldığı basın toplantısında, yeni bir canlandırma paketi çağrıları karşısında yetersiz kalmasına rağmen zirvenin, hemen hemen her ülkeyi etkileyen ekonomik krizin giderilmesinde karşılaşılan zorluklara bakıldığında "çok yapıcı ve tarihi" olduğunu ifade etti. Dış ticareti zora sokan ve ekonomik krizi daha da kötüleştirebilecek korumacılığı reddettikleri için G-20 ülkelerini öven Obama, "küresel birlik" çağrısında bulundu. G-20'nin vardığı sonucun ve bunu izleyecek eylemlerin, bir dizi önceliklerini yansıtacağını belirten Obama, "Büyümeye güçlü ve koordineli bir yanıtımız bulunduğundan emin olmak istedik ve güçlü, koordineli bir yanıtımızın bulunmasının önemli olduğunu düşündük" dedi ve bunların her ikisini de elde ettiklerini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev de ''Anlaşıldığı üzere bütün sorunları çözemeyebiliriz ama bu günün hedefi değildi zaten. Bunun bir dönüm noktası olduğunu söylemek isterdim ama sorumlu bir kişi olarak bunu söyleyemem'' dedi. Bununla birlikte anlaşmaya varılmasının tarihi yapısına dikkati çeken Medvedev, ''20-25 yıl önce kimse, ekonomileri, zihniyetleri ve gelenekleriyle birbirlerinden bu kadar farklı ülkenin aynı masaya oturup da böylesine zorlu bir durumda ve bu kadar kıza süre içinde harekete geçebileceğini hayal bile edemezdi'' dedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da Obama'nın, Londra'daki zirvede dünya ticaretinin liberalleşmesi hakkındaki müzakerelerin sonuçlanması arzusunu dile açıkça ortaya koyduğunu söyledi.

Zirveye katılan Japonya Başbakanı Taro Aso, zirvenin dünyanın başlıca ekonomilerinin büyümesine yeniden işlerlik kazandırmak bakımından önemli bir mesaj taşıdığını ifade etti.

Kanada Başbakanı Stephen Harper ise ''mali krizden kaynaklanan istikrarsızlık ortamının geride kaldığı'' yorumunda bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de zirvede düşündüklerinin de ötesine geçebildiklerini belirttiği açıklamasında, ''G20 ülkeleri uluslararası mali örgütlenmeyi temelden reformdan geçirmeye karar vermiştir ki bu da 1945'teki Bretton Woods anlaşmalarından beri hiç yapılmamış bir şeydir'' ifadesini kullandı. (A.A)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen