Sonntag, 12. Juli 2009

TÜRKİYE ANKARA KRİTERLERİNİ MASAYA TAŞIMALI

http://ha-ber.net/index.php?option=com_content&task=view&id=4409&Itemid=10

Türkiye'deki Avrupa Birliği (AB) uzmanları Avrupa'nın bize dayattığı kriterlerin en kısa zamanda yerine getirilmesini istiyorlar. Örneğin, Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılmasından, Kıbrıs için verilecek tavizlere kadar birçok dayatmanın neredeyse Kophenag kriterlerinin bir parçası olduğunu hepimize inandıracaklar. AB'nin Brüksel'deki uzmanları ve Türkiye'deki uzantıları bir olayı takip etmekte güçlük çekiyorlar. 2005 yılında Türk halkının %74'ü AB'ye "evet" derken, bu oran 2009 yılının başında %34'lere kadar düştü. AB'ye en fazla gönül veren benim gibi akademisyenlerin de artık AB'den koparak "olmayacak duvaya amin dememe" pozisyonuna girdiklerini görmüyorlar. Artık yavaş yavaş Ankara kriterlerini ortaya çıkartıp, Türkiye'ye "hayır" diyen Fransa, Hollanda, Avusturya ve Almanya gibi ülkelerin önüne sürmekte yarar var. Ankara kriterleri neler olabilir?


1- Lozan Antlaşması'na göre, azınlık statüsünde olan Batı Trakyalı Türkler kendilerine hizmet verecek olan Türk kökenli müftüleri seçme hakkına sahip değillerdir. Ayrıca, müftüler Yunanistan'a ve Suudi Arabistan'dan getirilen Arap müslümanları arasından atanmaktadır. Yunanistan'ın Türk terimini kabul etmesi, İskece ve Gümülcine müftülerinin bu bölgelerden yaşayan Türkler tarafından seçilmesi şarttır. Selanik'te Türk din adamlarını yetiştirecek ve Türkiye'deki bir üniversite ile işbirliği yapacak bir din akademisinin veya ilahiyat fakültesinin de açılması gerekmektedir.


2- Kıbrıs'ta Kuzey Kıbrıs'a yönelik AB tarafından Kıbrıs referandumundan evvel verilen sözler yerine getirilmeli, ulaşımda kolaylık tanınarak Avrupa'dan direkt uçakların Ercan Havaalanı'na inmesi sağlanmalı, limanlara direkt gemilerin yanaşmasının dışında ilk üç yıl için öngörülen 259 milyon euro 2004-2006 yılları arasında kullanıldıktan sonra 2007-2009 yıllarında yeni bir 259 milyon euroluk fonlandırma gerçekleştirilmelidir.


3- Türkiye'nin 1996 yılından beri gerçekleştirdiği gümrük birliği çerçevesinde Türkiye Yunanistan'ın vetosu nedeniyle ödenmeyen fonlar direkt olarak Türkiye'ye geriye yönelik olarak ödenmesinin sağlanması, bunun dışında zeytinyağından alınan 1,5 euroluk fonun kaldırılması, ayrıca etli ve sütlü mamüllerin Türkiye'den AB'ye direkt girişi sağlanmalıdır.


4- AB'ye tam üyelik görüşmelerine başlama tarihinden itibaren Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan'a yönelik kaldırılan vize uygulamasının 2005 yılından bu yana tam üyelik görüşmelerine başlayan Türkiye'ye yönelik olarak derhal kaldırılmasının sağlanması gerekmektedir. Sırbistan'a vizenin kaldırılmasının düşünüldüğü bugünlerde, Türkiye'den gelenlere vize istenmesi AB'nin Türkiye'ye karşı getirmediği sorumlulukların başında gelmektedir.


5- 1 Aralık 1986 tarihinden itibaren geçerli olması gereken serbest dolaşım hakkının belirli branşlarda Türkiye'den gelecek insanlara AB tarafından tanınması sağlanmalıdır.


Ankara kriterlerini 5 maddeden başlayarak sonsuza kadar çoğaltmak mümkün fakat önümüzdeki günlerde biz bu maddeleri çeşitli ilaveler ile "Ankara Kriterleri" olarak Avrupalı dostlarımızın önüne koyarsak tartışmalarımız daha eşit olabilir. İsveç'in dönem başkanlığında bunları gündeme getirmemiz şart. İsveç'in Dönem Başkanlığında Türkiye'nin şansı artabilir. Türkiye'de Ankara Kriterlerini artık masaya taşımalı.



Prof. Dr. Faruk Şen

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen