Freitag, 23. Oktober 2009

DAVUDOĞLU BAKIDA DAVUDOĞLUNUN MƏZARINA GÜL QOYUB | Yeni Musavat

DAVUDOĞLU BAKIDA DAVUDOĞLUNUN MƏZARINA GÜL QOYUB | Yeni Musavat

AKŞAM | SIYASET | 22 EKİM 2009, PERŞEMBE
Gerilimin arkasında Rusya var
[Yazdır]

Azerbaycan'la yaşanan kriz büyüyor. Dün de iki ülke arasındaki kriz trafiği baş döndürdü. Azerbaycan'daki Türk Şehitliği Anıtı'ndan sonra Türk Büyükelçiliği'ne ait Din Müşavirliği binası önündeki Türk bayrağı da indirildi.

Cumhurbaşkanı Gül, Devlet Başkanı Aliyev'i telefonla aradı. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Bakü'ye gitmeden Türkiye Azerbaycan'a 'Bayrağımı indiremezsin' notası verdi. Yaşanan bu krize en ilginç yorum Azerbaycan'da muhalefetteki Müsavat Partisi'nin Genel Başkanı İsa Kamber'den geldi. Kamber, Türkiye'yi dikkatli olması konusunda uyararak dikkat çeken bir açıklama yaptı: Krizin arkasında iki ülkenin ilişkilerinin iyi olmasını istemeyen Rusya var
Azerbaycan'la Türkiye arasında krizin tırmanması, üzerine ülkedeki muhalefet harekete geçti. Azeri muhalefeti 'Türkiye ile Azerbaycan halklarını kimse birbirine düşman edemez, bizi koruyan şehitlere saygısızlık etmeyin' diyerek ayağa kalktı. Bu nedenle, Azerbaycan'daki muhalefet liderleriyle Bakü-Ankara geriliminin perde arkasını konuştuk. Azerbaycan'da muhalefetteki Müsavat Partisi'nin Genel Başkanı İsa Kamber, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki krizin ardında Ermenistan'la Türkiye ilişkilerinin iyileşmesini istemeyen Rusya'nın olduğunu söyledi. Kamber,
'Davutoğlu'nun gelmesi iyi olacak, Türkiye çok dikkatli olsun' dedi. Kamber'in krize ilişkin sorularımıza yanıtları şöyle:

- Türkiye'nin Ermenistan'la protokolleri imzalamasının ardından, bir süredir sessiz olan Bakü ile Ankara arasında tansiyon yükseliyor. Başbakan Erdoğan'ın verdiği garantilere rağmen Bakü'den gelen
tepkilerin asıl nedeni nedir?
Bakü'de 2 süreç var. Birincisi, toplumun Türk-Ermeni yakınlaşmasından ve sınırların açılmasından rahatsızlığı. Azerbaycan bayrağının Bursa'daki maç sırasında stada alınmaması da Azerbaycan toplumunda iyi karşılanmadı. İkincisi, Azerbaycan'daki bazıları bu durumu kullanarak Moskova'ya yakınlaşmak istiyor. Azerbaycan iktidarı da, Aliyev de bunu istiyor. İçinde bulunduğumuz durumdan faydalanarak, Moskova'ya yakınlaşmak istiyor.

- Türk bayraklarını kim indirdi?
Şehitlik'teki Türk bayraklarını Azerbaycan iktidarından başkası indiremez. Bunu, iktidar yaptı. Zaten biliyorsunuz Azerbaycan'da demokrasi yok. Böyle bir şeyi iktidardan başkasının yapmaya gücü yetmez. Biz bunların aleyhindeyiz. Buna karşı olarak ne gerekirse yapıyoruz. Türk bayraklarının yeniden asılmasını istiyoruz.

TÜRK BAYRAKLI TEPKİ
- Siz ne yapıyorsunuz bayrakların yeniden asılması ve durumun normale dönmesini sağlamak için?
Bizler destekçilerimize 'evinize, arabanıza, balkonunuza Türk bayrağı asıp, tepkinizi ortaya koyun' çağrısı yapıyoruz. Bunu bugün de yaptık. Azeri halkı, evlerinin pencerelerine Türk bayrağı asıp, tepkisini gösteriyor. Bunu muhalefet partileri ve çeşitli sivil toplum örgütleri ile yürüttüğümüz bir kampanya. Ne yazık ki hükümet çoğu Türk camisi olarak bilinen camiyi de kapattı. Bunların hepsine karşı mücadele ediyoruz. İktidarın yaptıklarını tüm Azeri halkına mal etmeyin.

- O zaman Aliyev neden böyle yapıyor?
Biz Türkiye'yi bizim AB ve Batı'ya giden yolumuz olarak görüyoruz. Ancak, Rusya bunu istemiyor. Türkiye-Ermenistan sınırı açılırsa, er veya geç Ermenistan Rusya'nın etki alanından uzaklaşıp AB, ABD ve Türkiye'ye yanaşacak. Bu olursa, Rusya'nın Güney Kafkasya'daki etkisi azalacak. Tabii ki de bu, Rusya'nın işine yaramaz. Bu yüzden manipülasyon yapıyorlar Bakü üzerinden.

- Kriz nasıl gelişir peki o zaman?
- Dışişleri Bakanı Davutoğlu Bakü'ye gelecek?
- Nasıl bir tepki olur Bakü'de kendisine?

Türkiye bu gerginlik ortamını durdurmalı.
Davutoğlu'nun buraya gelmesi son derece iyi bir tepkiye neden olacak. Azerbaycan yönetiminin ne istediğini ve kim tarafından manipüle edildiği ortada. Türkiye'nin çok dikkatli olması gerekiyor.

Şenay YILDIZ

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

23.10.2009 [17:43]
DAVUDOĞLU BAKIDA DAVUDOĞLUNUN MƏZARINA GÜL QOYUB

“Media forum” saytının əməkdaşı İmdad Əlizadə oktyabrın 22-də Şəhidlər xiyabanında Azərbaycan və Türkiyənin xarici işlər nazirləri Elmar Məmmədyarovla Əhməd Davudoğlunun kameralara, diktofonlara düşməyən söhbətinə şahid olub. Həmin anda nazirlər türk əsgərlərin şərəfinə ucaldılmış abidəni ziyarət edirmişlər.

Şəhidlərin abidəyə həkk olunmuş ad-soyadını oxuyan Davudoğlu barmağını tuşlayaraq deyir:

- Elmar, buna bax, Türkiyə o dövrdə Bosniyadan da insanları Azərbaycana kömək üçün türk ordusunun tərkibində bura gətirib. İndi gör Bosniya hansı coğrafiyada yerləşir, bizim sərhədlərdən nə qədər uzaqlardadır.

Məmmədyarov dərhal hansısa ad-soyada işarəylə cavab verir:

- Bu da Bursadandır.

Türkiyəli nazir bir qədər aralıda Hələbdən olan şəhidin ad-soyadına rast gəlir:

- Hətta Hələbdən də var. Gör Hələb harda yerləşir.

Məmmədyarov yenə dərhal Bursa məsələsinə işarə edir:

- İstanbuldan Bursaya qədər var.

Davudoğlu:

- Anadolunun hər yerindən var.

Davudoğlu geri çevrilib Türkiyənin Azərbaycandakı səfiri Hulusi Kılıçdan Konyadan şəhidlərin olub-olmadığını soruşur. Səfir “12 konyalı şəhid var” deyir.

Türkiyə nümayəndə heyəti üzvlərindən biri şəhidin adını oxuyur: “Cənab nazir, Konyadan Davudoğlu soyadlı şəhid də var”.

Davudoğlu “Bəlkə də mənim nəslimdəndir, babalarımdan biri olub” deyir.


Məmmədyarovun gülü qurtarıb. Davudoğlu əlindəki iki güldən birini ona uzadır: “Bu da qardaş payı”. Məmmədyarov mənalı-mənalı gülümsəyir: “Hə... qardaş payı”.

Yardımçıları Məmmədyarova əlavə gül verəndə o, konyalı şəhidin adı üzərinə iki gül qoyur: “Bu sənin yerlindir, iki gül qoyaq, bir qədər yerlibazlıq edək”.

Nazirlər ziyarətlərini başa vurub ərazini tərk edəndə Davudoğlu Şəhidlər xiyabanının girişində dalğalanan Azərbaycan bayrağını əli ilə göstərir: “Allah o bayrağı heç vaxt yüksəklikdən əskik etməsin, əbədiyyən dalğalansın. Türkiyə bunun üçün hər şeyə hazırdır”.

Məmmədyarov “Amin, bütün bayraqları” deyir.

63 dəfə baxılıb

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen